Do góry

Dania główne Przepis na:

Golonka w kiszonej kapuście

Golonka w kiszonej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1892

Dodano:

Odsłon: 37661

Polecam ja ją uwielbiam a szczególnie jesienią. Składniki i wykonanie podaję "z pamięci',bo dokładnie się nie da.

Składniki

  • golonki 2szt 1,5 kg
  • kiszona kapusta 1,5 kg
  • Cebula biała 3 szt
  • czosnek 5 ząbków
  • smalec 2-3 łyżki/do obsmażenia golonek/
  • pieprz,sól,papryka słodka i ostra majeranek wg. uznania
  • ziemniaki umyte i pokrojone na 4-6 części /przyprawione solą i pieprzem /
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Golonka w kiszonej kapuście

Przygotowanie

  1. Golonki ponacinać,w misce wymieszać przyprawy,którymi nacieramy golonki i pozostawiamy w zimnym miejscu aby przeszły przyprawami./ok 1 godz./
    Następnie podsmażyć je na gorący smalcu.

  2. Po obsmażeniu wyjąć je na miskę i na tym smalcu poddusić cebulę dodać połowę kiszonej kapusty / jeżeli za kwaśna to przelać zimną wodą
    Na kapustę wyłożyć golonki powtykać przyprawy,przykryć pozostałą kapustą zalać szklanką wody / może być kostka rosołowa /wstawić na ok 40 min do nagrzanego / 200 s /piekarnika.

  3. W tym czasie przygotować ziemniaki jeżeli zajdzie potrzeba podlać jeszcze wodą i wstawić do piekarnika na następne 40 minut.
    Po tym czasie golonki powinny być gotowe.


    POLECAM

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń