Do góry

Dania główne Przepis na:

Górka cielęca po włosku

Górka cielęca po włosku

Autor:

Przepisów i artykułów: 870 Ocena: 17777

Dodano:

Odsłon: 280

Włosi są mistrzami w przygotowaniu cielęciny, która jest wyjątkowo wdzięcznym mięsem w przygotowaniu i smaku. Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • Cielęcina górka z kostkmia 1 kg
  • Ziemniaki 6 szt
  • Cebula
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pomidor 4 szt
  • Oliwki czarne garść
  • Oliwa z oliwek
  • mąka pszenna Typ 500 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • Wino czerwone wytrawne 1 szkl
  • Bulion drobiowy lub cielęcy 1 szkl
  • sól i pieprz
  • Bazylia, szałwia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Górka cielęca po włosku

Przygotowanie

  1. Kupiłam górkę cielęcą z kostkami- z samymi kawałkami żeberek.

  2. Do gotowania będzie potrzebna patelnia i rondel- gąska- którą można wstawić do piekarnika.
    Ziemniaki pokroiłam w kostkę i podsmażyłam je na niewielkiej ilości oliwy do lekkiego zrumienienia - około 10 minut. Dodałam je na dno gąski i lekko posoliłam.

  3. Cebulę zeszkliłam na patelni, dodałam rozgnieciony czosnek. potem przesmażyłam mąkę.
    :D jak widać zaplątała mi się też łodyga selera naciowego :)

  4. Na patelnię wlałam wino oraz bulion i dodałam koncentrat- wyjdzie sos- doprawiłam go solą i pieprzem.

  5. Na ziemniaki wylałam sos, dodałam obrane i posiekane pomidory i oliwki i bazylię i szałwię- dałam jeszcze soli i pieprzu.

  6. Cielęcinę natarłam solą i zrumieniłam na patelni. Wstawiłam pod przykryciem do piekarnika na 1 godzinę w 180 C.

  7. Upiekło się.

  8. :D

  9. :D

  10. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (38)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń