Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gratin to francuskie słowo oznaczające zapiekankę. Gratin ziemniaczane rodem z kuchni francuskiej to wyjątkowo smaczny (choć nieco pracochłonny) sposób podania ziemniaków. Danie jest dość kaloryczne, ale czy bardziej niż frytki z oleju? Z resztą, od czasu do czasu, można pozwolić sobie na drobne grzeszki.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 878
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 162
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 8783
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 878
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 162
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 8783
Składniki
Roztop masło w rondelku. Włóż do niego obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz gałązki tymianku. Podgrzewaj przez kilka minut na wolnym ogniu, uważając, by masło ani czosnek się nie przypaliły. Gdy czosnek się zarumieni, wyjmij go z masła wraz z tymiankiem i wyłącz palnik.
Obierz ziemniaki i pokrój na mandolinie na bardzo cienkie plasterki. Osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym.
Natłuść przestudzonym masłem okrągłą formę żaroodporną o średnicy około 20 cm. Rozłóż w niej ściśle (plasterki mają nachodzić na siebie) i równomiernie pierwszą warstwę ziemniaków. Plasterkami obłóż też ścianki naczynia. Oprósz ziemniaki niewielką ilością przypraw. Posmaruj (z użyciem silikonowego pędzelka) masłem.
Układaj ziemniaki warstwami, co pewien czas smarując masłem i doprawiając (nie przesadź z ilością przypraw). Jeśli chcesz możesz też dodać między warstwami trochę startego na tarce sera Gruyère (lub innego o wyrazistym smaku).
Po zużyciu wszystkich ziemniaków, lekko dociśnij je w formie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz ziemniaki pod przykryciem przez 40 minut. Zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze 15-20 minut – aż ziemniaki się zarumienią.
Ostrożnie odklej (z pomocą noża) zapiekankę od boków naczynia. Ułóż na wierzchu deskę lub półmisek i przytrzymując go, odwróć formę do góry dnem. Zdejmij z zapiekanki.
Podawaj gratin ziemniaczane gorące, jako dodatek do dania głównego albo solo, z wyrazistym dipem.