Do góry

Dania główne Przepis na:

Grecki burger

Grecki burger

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 863

Dodano:

Odsłon: 671

Burger z halloumi, tzatzikiem i oliwkami. Popularny fast food w innym wydaniu

Składniki

  • Składniki na 3 burgery
  • Bułka - 3 szt (u mnie z ziarnami, ale może być zwykła lub z sezamem)
  • Mięso mielone - 300g (u mnie z indyka, ale sprawdzi się też wieprzowe)
  • Pomidor - 3 plastry
  • Cebula czerwona - 3 plastry
  • Oliwki czarne w plastrach - 3 łyżeczki
  • Ser halloumi - 3 plastry
  • Olej - odrobina, do nasmarowania sera
  • Przyprawa tzatziki - 3 łyżeczki
  • Ogórek - 1 sztuka
  • Majonez - 30g
  • Pieprz
  • Keczup - 3 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sos:
    Ogórka ścieramy na tarce z małymi oczkami. Mocno odciskamy. Mieszamy z majonezem i 1 łyżeczką przyprawy tzatziki. Odstawiamy.


    Mięso mielone mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy tzatziki i pieprzymy. Z mięsa robimy 3 burgery.
    Grillowałam mięso na grillu elektrycznym ok 3 minuty z każdej strony. Możecie oczywiście korzystać ze zwykłego grilla lub patelni grillowej.
    Pod koniec grillowania mięsa, na grilla kładziemy też przesmarowany olejem ser halloumi i grillujemy aż się zrumieni.



  2. Bułkę kroimy. Smarujemy sosem, kładziemy składniki - po plastrze pomidora i cebuli, oliwki, burgera, znów sos, halloumi, keczup i górę bułki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń