Do góry

Dania główne Przepis na:

Grecki gulasz kokkinisto

Grecki gulasz kokkinisto

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 2624

Dodano:

Odsłon: 2592

niezwykle aromatyczny i rozgrzewający gulasz, idealny na jesienne obiady, czyli grecki Μοσχάρι κοκκινιστό

Składniki

  • wołowina - 700 g
  • czerwona cebula - 4 szt.
  • czosnek - 1 główka
  • wino czerwone, półwytrawne - 300 ml
  • passata pomidorowa - 500 ml
  • cynamon - 2 laski
  • goździki - 15 szt.
  • olej - 3-4 łyżki
  • płatki chili - pół łyżeczki
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grecki gulasz kokkinisto

Przygotowanie

  1. wołowinę (użyłem ligawy), kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany w szerokim rondlu olej i smażymy, aż ładnie się przyrumieni

  2. cebulę drobno kroimy i dorzucamy do mięsa, smażymy, aż się zeszkli

  3. czosnek obieramy, drobno siekamy i dorzucamy do rondla, dorzucamy również chili i smażymy jeszcze około minutę

  4. teraz do rondla dolewamy wino i passatę, dodajemy cynamon oraz goździki, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez dwie godziny

  5. kiedy wołowina będzie już miękka, solimy jeszcze do smaku i gotowe, podajemy z makaronem lub ryżem, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń