Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecki gyros może być przyrządzony prawie z każdego rodzaju mięsa, choć największą popularnością cieszy się wieprzowe. Soczyste kawałeczki wieprzowiny Grecy serwują na różne sposoby – w chlebku pita, z ziemniakami lub innymi warzywami. Obowiązkowo towarzyszy im sos tzatziki.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 20
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21652
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 20
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21652
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Przygotuj marynatę do mięsa. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ze słodką papryką, chili, oregano, kolendrą, pieprzem i solą. Przyprawy połącz z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Mięso pokrój na niewielkie, dość cienkie plasterki. Umieść je w misce i wymieszaj z marynatą. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki. Wyłóż blachę piekarnika folią aluminiową i ułóż na niej łódeczki. Skrop je oliwą, dopraw pieprzem, solą i rozmarynem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut.
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Do miski ze startymi ogórkami wlej ocet i wsyp 2 szczypty soli. Odczekaj około 15 minut dokładnie odcedź ogórki. Dodaj do nich jogurt grecki, oliwę i drobno posiekany czosnek. Dopraw pieprzem i solą.
Zamarynowane mięso usmaż na niewielkiej ilości oleju na mocno rozgrzanej patelni. Smaż krótko – tak, by zarumieniło się z wierzchu, ale było soczyste w środku.