Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecki gyros może być przyrządzony prawie z każdego rodzaju mięsa, choć największą popularnością cieszy się wieprzowe. Soczyste kawałeczki wieprzowiny Grecy serwują na różne sposoby – w chlebku pita, z ziemniakami lub innymi warzywami. Obowiązkowo towarzyszy im sos tzatziki.
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 23
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1064
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 428
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3669
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 183
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 23
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1064
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 428
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3669
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 183
Składniki
Przygotuj marynatę do mięsa. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ze słodką papryką, chili, oregano, kolendrą, pieprzem i solą. Przyprawy połącz z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Mięso pokrój na niewielkie, dość cienkie plasterki. Umieść je w misce i wymieszaj z marynatą. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki. Wyłóż blachę piekarnika folią aluminiową i ułóż na niej łódeczki. Skrop je oliwą, dopraw pieprzem, solą i rozmarynem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut.
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Do miski ze startymi ogórkami wlej ocet i wsyp 2 szczypty soli. Odczekaj około 15 minut dokładnie odcedź ogórki. Dodaj do nich jogurt grecki, oliwę i drobno posiekany czosnek. Dopraw pieprzem i solą.
Zamarynowane mięso usmaż na niewielkiej ilości oleju na mocno rozgrzanej patelni. Smaż krótko – tak, by zarumieniło się z wierzchu, ale było soczyste w środku.