Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grecki gyros może być przyrządzony prawie z każdego rodzaju mięsa, choć największą popularnością cieszy się wieprzowe. Soczyste kawałeczki wieprzowiny Grecy serwują na różne sposoby – w chlebku pita, z ziemniakami lub innymi warzywami. Obowiązkowo towarzyszy im sos tzatziki.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 168
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1772
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4441
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 168
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1772
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4441
Składniki
Przygotuj marynatę do mięsa. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ze słodką papryką, chili, oregano, kolendrą, pieprzem i solą. Przyprawy połącz z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Mięso pokrój na niewielkie, dość cienkie plasterki. Umieść je w misce i wymieszaj z marynatą. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki. Wyłóż blachę piekarnika folią aluminiową i ułóż na niej łódeczki. Skrop je oliwą, dopraw pieprzem, solą i rozmarynem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut.
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Do miski ze startymi ogórkami wlej ocet i wsyp 2 szczypty soli. Odczekaj około 15 minut dokładnie odcedź ogórki. Dodaj do nich jogurt grecki, oliwę i drobno posiekany czosnek. Dopraw pieprzem i solą.
Zamarynowane mięso usmaż na niewielkiej ilości oleju na mocno rozgrzanej patelni. Smaż krótko – tak, by zarumieniło się z wierzchu, ale było soczyste w środku.