Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam taką oto kombinację smaków, kolorów na grilla w wersji wege. Kotleciki z fasoli i cukinii podałam na paście z pomidorów suszonych z tortillą. Polecam samemu zrobić placki.Wiosenni, kolorowo i zdrowo.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4810
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13066
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7347
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4810
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13066
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7347
Składniki
Tortille: Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, roztopione masło, oraz wodę wrzątek. Składniki mieszam mikserem hakiem. Jak ciasto będzie dobrze wyrobione, odstawiam je przykryte ściereczką na 15 minut. Dzielę na pięć części. Ściereczkę zmaczam wodą i owijam kawałki ciasta w nią. Jeden kawałek ciasta rozwałkowuję na bardzo cienki placek. Nie podsypuje mąką. Moja tortille miały średnicę 25 cm. Tak samo rozwałkowuję pozostałe porcje ciasta. Patelnię grillową rozgrzewam i na suchej smażę po około 40 sekund z każdej strony aż zrobią się pęcherzyki na cieście. Po usmażeniu owijam w mokry ręczniczek tortille. Nie będą wysychać i łamać się.
Mielone: Można wykorzystać fasolę z puszki, albo ugotować samemu. Fasolę odsączam z wody, przekładam do miski,miksuję blenderem. Cukinię ścieram na tarce jarzynowej. Posypuję solą i zostawiam na sitku na 30 minut aż zmięknie. Następnie odciskam mocno z wody. Cukinię dodaję do fasoli. Cebulę i czosnke drobno siekam i przesmażam na oleju. Dodaję do fasoli, natkę pietruszki też. Wsypuje sól, pieprz, przyprawę do mielonego, paprykę, bułkę tartą. Całość wyrabiam i formuję podłużne mielone. Przesmażam na odrobinie oleju na patelni grillowej.
Batata obieram, i razem z bakłażanem kroję na plastry 0,5 cm. Smaruję oliwą, i układam na patelni. Grilluje z dwóch stron. Posypuję solą, pierzem. To samo robię z papryką, i pomidorkami.
Pasta pomidorowa: Pomidory suszone i 100 g sera feta vege miksuję blenderem. Tortille smaruję pastą, układam klopsiki, warzywa, posypuję bazylią i fetą. Układam plastry ogórka.