Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grillowy trwa, Polacy grillują, ja też :) U mnie na ruszcie znowu wylądowała karkówka. Tym razem zrobiłam karkówkę w piwnej marynacie, która wyszła na prawdę smaczna. Do marynaty dodałam jedną ostrą papryczkę chili oraz czosnek, dzięki czemu smak karkówki maił wyczuwalną ostrą nutę. Aby karkówka była krucha warto mięso potrzymać w marynacie nawet i 12 godzin. Do tak przygotowanej karkówki zawsze robię jakąś lekką sałatkę.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2158
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2158
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 181
Składniki
Mięso płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Jeżeli karkówka jest przerośnięta tłuszczem, można go poodkrajać. Papryczkę chilli drobno kroimy, czosnek również. Przygotowujemy marynatę: Mieszamy ze sobą: piwo, olej, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz, pokrojoną papryczkę z czosnkiem. Do marynaty wkładamy mięso i mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Karkówkę smażymy na rozgrzanym grillu ok 7 minut z każdej strony, smarując marynatą. Smacznego!