Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Grillowane plastry karkówki w słodko-pikantnej marynacie. Karkówka podana z grillowanymi kuleczkami z ziemniaków i sałatką ze świeżych warzyw z sosem jogurtowym stanowi wspaniałe uzupełnienie spotkania przy grillu.
łyżeczka do kulek, grill, żeliwna płyta do grillowania
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 604
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9057
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 70
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 604
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9057
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 70
Składniki
Kulki ziemniaczane: Z obranych ziemniaków za pomocą łyżeczką do kulek wydrążamy kulki z ziemniaków. Gotujemy je 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Kulki można przygotować dzień wcześniej przed zaplanowanym grillem. Sałatka: Do salaterki przekładamy listki szpinaku, połówki pomidorków, rzodkiewki i ogórka pokrojonego w cienkie plasterki oraz drobno posiekany szczypiorek. Do sałatki dodajemy jogurt. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Karówka: W misce mieszamy olej z sosem z ostrej papryki. Plastry karkówki dokładnie nacieramy marynatą odstawiamy na minimum 30 minut. Można na całą noc.
Wcześniej przygotowane kulki ziemniaczane smarujemy olejem. Najłatwiej na dłonie wlać 2-3 łyżki oleju, a następnie wmasować go w kulki ziemniaczane. Plastry karkówki oraz kulki ziemniaczane przekładamy na rozgrzaną na grillu żeliwną płytę. Grillujemy kilka minut z każdej strony. Wykładamy porcje kulek ziemniaczanych oraz mięsa na talerze. Podajemy z sałatką warzywną.
Smacznego