Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Grillowane plastry karkówki w słodko-pikantnej marynacie. Karkówka podana z grillowanymi kuleczkami z ziemniaków i sałatką ze świeżych warzyw z sosem jogurtowym stanowi wspaniałe uzupełnienie spotkania przy grillu.
łyżeczka do kulek, grill, żeliwna płyta do grillowania
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1517
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231915
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5032
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1517
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231915
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5032
Składniki
Kulki ziemniaczane: Z obranych ziemniaków za pomocą łyżeczką do kulek wydrążamy kulki z ziemniaków. Gotujemy je 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Kulki można przygotować dzień wcześniej przed zaplanowanym grillem. Sałatka: Do salaterki przekładamy listki szpinaku, połówki pomidorków, rzodkiewki i ogórka pokrojonego w cienkie plasterki oraz drobno posiekany szczypiorek. Do sałatki dodajemy jogurt. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Karówka: W misce mieszamy olej z sosem z ostrej papryki. Plastry karkówki dokładnie nacieramy marynatą odstawiamy na minimum 30 minut. Można na całą noc.
Wcześniej przygotowane kulki ziemniaczane smarujemy olejem. Najłatwiej na dłonie wlać 2-3 łyżki oleju, a następnie wmasować go w kulki ziemniaczane. Plastry karkówki oraz kulki ziemniaczane przekładamy na rozgrzaną na grillu żeliwną płytę. Grillujemy kilka minut z każdej strony. Wykładamy porcje kulek ziemniaczanych oraz mięsa na talerze. Podajemy z sałatką warzywną.
Smacznego