Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill większości z nas kojarzy się z kiełbaską, kaszanką czy karkówką. Ja wolę lżejszą opcję dań z grilla. Świetnie nadają się do tego ryby. Makrela to ryba tłusta, mięsista i bardzo smaczna :) Warzywne szaszłyki dopełniają jej smak, a opiekane kromki chleba posmarowane ziołowym masłem i potarte świeżym czosnkiem dają całemu daniu świetne doznania smakowe. Polecam :)
duża miska, szpikulce do szaszłyków, grill
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15546
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 347
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2835
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15546
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 347
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2835
Składniki
Makrelę oprószyć od środka solą i pieprzem, nadziać gałązkami pietruszki, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Brokuł podzielić na różyczki, zagotować w wodzie z odrobiną soli i cukru, odcedzić i zanurzyć na chwilę w lodowatej wodzie, odsączyć na ręczniku papierowym.
Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić na kwadraty. Cukinie pokroić w grubsze plasterki. Z pieczarek usunąć korzonki.
Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, posypać ziołami prowansalskimi, skropić obficie olejem lub oliwą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstawić na kilka godzin.
Przed grillowaniem wyciągnąć rybę na godzinę z lodówki, ponacinać w trzech miejscach skórę, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować olejem.
Warzywa nadziewać na szpikulce do szaszłyków na przemian, tak aby na końcu został brokuł.
Rybę ułożyć na rozgrzanym ruszcie grilla, piec, ale nie na dużym ogniu, obracając co jakiś czas, aż skórka zrobi się chrupiąca i rumiana. Rybę w trakcie grillowania smarować olejem.
Szaszłyki grillować do miękkości warzyw, w trakcie smarować pozostałą ziołową marynatą.
Podawać z grzankami lub kromkami grillowanego chleba, natartego ziołowym masłem.