Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na proste przygotowanie grillowanego kurczaka z wyraźną nutą ostrości kajeńskiej i aromatem czosnku.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 383
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na filety i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane filety bardzo delikatnie oprószamy solą.
Następnie przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy*, dodajemy pieprz cayenne, tymianek, szczyptę kurkumy i 2 małe przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Marynatą nacieramy filety z piersi kurczaka i odstawiamy do lodówki na min. 0,5 godziny. * najlepiej indonezyjski, który zawiera dużo melasy i jest dość słodki.
Marynowane filety smażymy na grillu elektrycznym z obu stron do momentu zarumienienia. Kurczaka proponuję podać z pure ziemniaczanym i marchewką na ciepło. Życzę smacznego! :)