Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na proste przygotowanie grillowanego kurczaka z wyraźną nutą ostrości kajeńskiej i aromatem czosnku.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 481
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 148
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 192
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 481
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 148
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 192
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na filety i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane filety bardzo delikatnie oprószamy solą.
Następnie przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy*, dodajemy pieprz cayenne, tymianek, szczyptę kurkumy i 2 małe przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Marynatą nacieramy filety z piersi kurczaka i odstawiamy do lodówki na min. 0,5 godziny. * najlepiej indonezyjski, który zawiera dużo melasy i jest dość słodki.
Marynowane filety smażymy na grillu elektrycznym z obu stron do momentu zarumienienia. Kurczaka proponuję podać z pure ziemniaczanym i marchewką na ciepło. Życzę smacznego! :)