Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na proste przygotowanie grillowanego kurczaka z wyraźną nutą ostrości kajeńskiej i aromatem czosnku.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3456
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2788
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 138
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 108
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3456
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2788
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 138
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 108
Składniki
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, dzielimy na filety i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane filety bardzo delikatnie oprószamy solą.
Następnie przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy*, dodajemy pieprz cayenne, tymianek, szczyptę kurkumy i 2 małe przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Marynatą nacieramy filety z piersi kurczaka i odstawiamy do lodówki na min. 0,5 godziny. * najlepiej indonezyjski, który zawiera dużo melasy i jest dość słodki.
Marynowane filety smażymy na grillu elektrycznym z obu stron do momentu zarumienienia. Kurczaka proponuję podać z pure ziemniaczanym i marchewką na ciepło. Życzę smacznego! :)