Do góry

Dania główne Przepis na:

Groch z kapustą.

Groch z kapustą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 2418

Dodano:

Odsłon: 294

Wyśmienite danie na wigilię ale także na co dzień.

Składniki

  • -Groch jasiek - 150 g
  • -Kiszona kapusta - 400 g
  • -Kostka bulionowa jarzynowa - 0,5 szt
  • -Grzyby suszone - 20 g
  • -Liść laurowy - 1 szt
  • -Ziele angielskie - 1 szt
  • -Kminek - 2 łyżeczki
  • -Sól, piprz
  • -Olej roślinny - 3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groch moczyć przez całą noc, następnego dnia przełożyć do garnka i zagotować.
    Zebrać pianę, dodać kostkę bulionową, wymieszać i zagotować.
    Doprawić solą i gotować pod przykryciem ok. 30 minut, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając.

  2. Kapustę posiekać drobno i w razie potrzeby przepłukać na sitku jeśli jest bardzo kwaśna. Włożyć do garnka, podlać małą ilością wody i gotować pod przykryciem przez około 20 minut.

  3. Grzyby wymoczyć i podsmażyć na maśle.
    Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę z liściem laurowym, zielem i kminkiem. Podsmażać przez około 5 minut co chwilę mieszając. Dodać do kapusty i mieszając smażyć przez około 10 minut.

  4. Do kapusty dodać groch i grzyby, wymieszać doprawić wg. uznania i gotować ponownie przez około 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 lutego Uwielbiam to danie :) Zawsze, gdy jest robione, to zjadam podwójną porcję, pycha :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń