Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2553
Dodano: 20.11.2012
Odsłon: 21517
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Cebulę obrać, posiekać. Marchewki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. W rondlu podsmażyć boczek, wrzucić cebulę i marchew, smażyć, aż cebula się zrumieni.
Zalać 2 litrami wody, wsypać opłukany groch, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować około 1,5 godziny na małym ogniu, w razie potrzeby dolać wody. Grochówkę doprawić zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Magda_lena 28 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Zupę robiłam wczoraj... faktycznie bardzo smaczna i aromatyczna.Trochę pokombinowałam i "wzięłam byka za rogi" bo... najpierw podgotowałam groch w przyprawach, później dodałam podsmażony boczek z cebulą a na samym końcu marchewkę ... a to wszystko dlatego, ze gotowanie np marchwi przez 1,5h to zbyt długo. No i marjanek :P też przy końcu :))
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Magda_lena 24 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Coś dla mnie... bez magi, bez kostek rosołowych itp... super przepis - do ulubionych. :))3 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 21 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Taka grochówke gotuje od 30 lat ,naprawde jest bardzo smaczna .3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Dla mnie to klasyczna ,pyszna, grochówka - zupka bardzo pożywna i nieskomplikowana,można jej nadmiar zamrozić i za jakiś czas znowu mieć na obiad pyszną grochóweczkę.3 Kto głosował? | Odpowiedz