Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruziński gulasz z kurczaka przeniesie Cię wprost do serca tego niezwykłego kraju, gdzie królują intensywne, nieco pikantne smaki, mnóstwo przypraw i aromatów. Delikatne kawałki kurczaka łączą się z intensywną nutą pomidorów i czosnku, a ostrość papryczki Aleppo nadaje całości charakteru. Świeża kolendra podkreśla gruziński klimat dania. To idealna propozycja na sycący obiad lub romantyczną kolację.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11882
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5588
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 168
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4375
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11882
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5588
Składniki
Kurczaka umyj i osusz. Pokrój go w średniej wielkości kostkę i dopraw solą oraz pieprzem z każdej strony.
W dużym garnku rozgrzej połowę oleju. Podsmaż kurczaka w dwóch partiach do zezłocenia. Zdejmij mięso i odstaw.
Dolej resztę oleju. Dodaj posiekaną drobno cebulę. Zmniejsz ogień i przykryj garnek. Smaż cebulę przez ok. 5 minut, od czasu do czasu odkrywając naczynie i mieszając całość. Następnie zdejmij przykrycie i kontynuuj smażenie przez następne 10 minut.
Dodaj drobno posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i bardzo drobno posiekaną papryczkę Aleppo. Wymieszaj i gotuj całość przez ok. 1 minutę.
Dodaj pokrojone pomidory z puszki i zwiększ ogień. Dopraw całość solą, a następnie włóż z powrotem kurczaka wraz z sokami. Zmniejsz temperaturę ponownie, przykryj garnek i gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Gruziński gulasz z kurczaka podawaj posypany siekaną, świeżą kolendrą. Przechowuj danie w lodówce, przez 3-4 dni. Podgrzewaj w garnku.