Do góry

Dania główne Przepis na:

Grzbowe pęczotto

Grzbowe pęczotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 276 Ocena: 2386

Dodano:

Odsłon: 138

Gęste i aromatyczne danie z kaszy pęczak, suszonych grzybów i groszku. Dzięki prażeniu pęczak uzyskuje wspaniały aromat.

Składniki

  • Kasza pęczak - 200g
  • Grzyby suszone - 2 garści (u mnie maślaki)
  • Groszek zielony - 200g
  • Pomidory - 250g (mogą być z puszki)
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy i pieprz mielony
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grzbowe pęczotto

Przygotowanie

  1. Grzyby najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia. Na dnie naczynia zbierze się piasek i inne osady, których warto pozbyć się przed gotowaniem. Najłatwiej zrobić to przelewając grzyby z wodą do innego naczynia, pozostawiając osady z dna.

    Grzyby gotujemy na małym ogniu około 30 minut (do miękkości).
    Kiedy wystarczająco ostygną kroimy je w drobną kostkę.

    Kaszę pęczak prażymy na suchej patelni, często mieszając. Nie może się spalić, powinna jedynie lekko zmienić kolor i pachnieć intensywniej.

    Kaszę zalewamy szklanką wody po gotowaniu grzybów i szklanką zimnej wody. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę (bez skór), groszek, koncentrat i ugotowane grzyby. Mieszamy i gotujemy, aż kasza będzie zupełnie miękka i wciągnie całą wodę.

    Całość przyprawiamy do smaku. ja użyłam sambal oelek, aby nadać nieco ostrości.

    Kaszotto najlepsze jest następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się przegryzą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń