Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęste i aromatyczne danie z kaszy pęczak, suszonych grzybów i groszku. Dzięki prażeniu pęczak uzyskuje wspaniały aromat.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 907
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 82
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2136
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4152
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 907
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 82
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2136
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4152
Składniki
Grzyby najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia. Na dnie naczynia zbierze się piasek i inne osady, których warto pozbyć się przed gotowaniem. Najłatwiej zrobić to przelewając grzyby z wodą do innego naczynia, pozostawiając osady z dna. Grzyby gotujemy na małym ogniu około 30 minut (do miękkości). Kiedy wystarczająco ostygną kroimy je w drobną kostkę. Kaszę pęczak prażymy na suchej patelni, często mieszając. Nie może się spalić, powinna jedynie lekko zmienić kolor i pachnieć intensywniej. Kaszę zalewamy szklanką wody po gotowaniu grzybów i szklanką zimnej wody. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory pokrojone w grubą kostkę (bez skór), groszek, koncentrat i ugotowane grzyby. Mieszamy i gotujemy, aż kasza będzie zupełnie miękka i wciągnie całą wodę. Całość przyprawiamy do smaku. ja użyłam sambal oelek, aby nadać nieco ostrości. Kaszotto najlepsze jest następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się przegryzą.