Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4701
Dodano: 01.09.2013
Odsłon: 2853
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.
Grzyby oczyść (ja nie myję leśnych grzybów, jedynie czyszczę z piasku i igliwia), pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją. Możesz nawet lekko zrumienić. Wrzuć grzyby, czosnek i obsmaż na średnim ogniu. W razie potrzeby (gdyby grzyby zaczęły się przypalać dodaj odrobinę wody). Zmniejsz ogień, dolej 2/3 szklanki wina i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dopraw do smaku.
Ugotowaną kaszę wysyp z woreczków na patelnię z grzybami, wymieszaj i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego lub do kokilek. Wbij do każdej kokilki (w przypadku dużego naczynia - na każdą porcję) surowe jajko.
Włóż do nagrzanego do 220 st. C piekarnika (górna grzałka) i zapiekaj, aż białko się zetnie.
Podawaj z kiszonymi ogórkami lub surówką z kiszonej kapusty ewentualnie z sałatką z kiszonych ogórków i pomidorów.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 04 września 2013Zgłoś do usunięcia
Jak tylko nazbieram, to z pewnością wypróbuję.Mam nadzieję,że mi się uda.Kupne mnie nie pociągają, wolę ze swoich zbiorów. Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 01 września 2013Zgłoś do usunięcia
Lubię grzybki w każdej postaci :))5 Kto głosował? | Odpowiedz