Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już czuć w powietrzu jesień. Na targu pojawiły się pierwsze grzyby. Piękne, młode, niezbyt duże podgrzybki. Wręcz szarpały mnie za rękaw, żeby kupić. Cóż miałem zrobić... kupiłem. Oto one w postaci zapiekanej z kaszą gryczaną i jajkiem.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 34
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 34
Składniki
Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Grzyby oczyść (ja nie myję leśnych grzybów, jedynie czyszczę z piasku i igliwia), pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją. Możesz nawet lekko zrumienić. Wrzuć grzyby, czosnek i obsmaż na średnim ogniu. W razie potrzeby (gdyby grzyby zaczęły się przypalać dodaj odrobinę wody). Zmniejsz ogień, dolej 2/3 szklanki wina i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Dopraw do smaku. Ugotowaną kaszę wysyp z woreczków na patelnię z grzybami, wymieszaj i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego lub do kokilek. Wbij do każdej kokilki (w przypadku dużego naczynia - na każdą porcję) surowe jajko. Włóż do nagrzanego do 220 st. C piekarnika (górna grzałka) i zapiekaj, aż białko się zetnie. Podawaj z kiszonymi ogórkami lub surówką z kiszonej kapusty ewentualnie z sałatką z kiszonych ogórków i pomidorów.