Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten gulasz bieszczadzki, inspirowany kuchnią węgierską to genialne danie, w którym aromaty papryki i przypraw dopełniają soczyste kawałki mięsa. Choć przygotowanie wymaga czasu, efekt jest tego wart – mięso dosłownie rozpływa się w ustach, a kluseczki stanowią świetne dopełnienie Idealne na chłodne dni, kiedy potrzebujesz rozgrzewającego, pełnego smaku dania dla całej rodziny.
Składniki
Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż go w dużym garnku z grubym dnem, po czym odłóż na talerz. W tym samym garnku rozgrzej łyżkę oleju i przesmażaj drobno posiekaną cebulkę. W trakcie smażenia dosyp słodką paprykę w proszku oraz ½ łyżeczki kminku i przesmażaj, mieszając, aż papryka zmieni kolor na lekko brązowy – uważaj, żeby nie przypalić! Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażony boczek. W razie potrzeby dolej 1-2 łyżki wody. Trzymaj na ogniu ok. 5 minut, aż całość zacznie ładnie pachnieć. Następnie dodaj pokrojoną w średnie kawałki wołowinę oraz obranego i pokrojonego pomidora, dorzuć liść laurowy i chwilę przesmażaj. Zalej wodą, aby woda sięgała do połowy zawartości garnka, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj pokrywą i trzymaj na ogniu ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolej więcej wody i przemieszaj gulasz od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem.
Gulasz bieszczadzki podawaj z kładzionymi kluseczkami, kopytkami lub gotowanymi ziemniakami. Możesz także udekorować go natką pietruszki.