Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz cielęcy z białym sosem wg Michel Moran

Gulasz cielęcy z białym sosem wg Michel Moran

Autor:

Przepisów i artykułów: 2140 Ocena: 47661

Dodano:

Odsłon: 2096

Czasami lubimy gotować z przepisu innych. Dzięki temu mamy pewien odnośnik (smakowy) i dla nas i od Was...oraz od tych najlepsiejszych ;) No więc podjęliśmy się wyzwania i!!!! No sorki...pojechać musimy...bosko...mięso rozpływa się w ustach. Polecamy, koniecznie polecamy!

Składniki

  • 800 g karkówki cielęcej
  • 3 młode marchewki
  • 2 cebule
  • młody por
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 150 g pieczarek
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka kaparów
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dwie marchewki, seler, por i cebulę kroimy na duże kawałki.

    Cielęcinę kroimy w dużą kostkę, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, osączamy. Mięso ponownie przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone na duże kawałki warzywa, ponownie zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, łyżeczkę soli.
    Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa.

    Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Podgotowujemy w osolonym wrzątku.

    Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i smażymy na rozgrzanym oleju. Oprószamy solą i pieprzem.

    Na patelni, na małym ogniu, rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę, podsmażamy w taki sposób (kilka minut), by zasmażka miała jasny kolor. Zdejmujemy z ognia.

    Kiedy mięso będzie miękkie, oddzielamy je od warzyw (warzywa wyrzucamy, ewentualnie wykorzystujemy do innego dania J), wywar przecedzamy przez gazę. Wywar zagęszczamy zasmażką, dodając ją stopniowo-w zależności od preferencji gęstości sosu (podgrzewając i cały czas mieszając)

    Mięso, marchew (podgotowaną), pieczarki przekładamy do rondla. Sosem zalewamy mięso, dodajemy kapary do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń