Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cielęcina to mięso niezwykle delikatne. Można wykorzystać je na wiele sposobów, pamiętając jednak, że „nie lubi” nadmiaru przypraw ani długiego smażenia, choć trzeba ją dość długo dusić. Przestrzegając tych zasad, przygotujesz pyszny gulasz cielęcy z pieczarkami.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 556
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25105
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6172
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 556
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25105
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6172
Składniki
Ogrzej cielęcinę do temperatury pokojowej. Oczyść z błonek i pokrój na niewielkie kawałki. Oprósz niewielką ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu. Odstaw na kilkanaście minut. Następnie obtocz kawałki mięsa w mące. Dość mocno rozgrzej na patelni masło z olejem. Krótko obsmaż na tłuszczu cielęcinę – kawałki mają się zarumienić po każdej stronie. Zdejmij mięso z patelni.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Posiekaj czosnek. Pieczarki opłucz i pokrój kapelusze w plasterki (ogonki wykorzystaj do innego celu). Zeszklij cebulę na tłuszczu, na którym smażyła się cielęcina. Dodaj czosnek i pieczarki. Gdy się zarumienią i odparuje z nich nadmiar wody, wlej na patelnię wino. Smaż kilka minut.
Ponownie przełóż na patelnię mięso. Zalej zawartość patelni bulionem i duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez około 60 minut (lub dłużej – do miękkości mięsa). Po tym czasie połącz sos ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Możesz doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Duś jeszcze kilka minut. Podawaj gulasz z ziemniakami lub kaszą, udekorowany posiekanymi ziołami.