Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cielęcina to mięso niezwykle delikatne. Można wykorzystać je na wiele sposobów, pamiętając jednak, że „nie lubi” nadmiaru przypraw ani długiego smażenia, choć trzeba ją dość długo dusić. Przestrzegając tych zasad, przygotujesz pyszny gulasz cielęcy z pieczarkami.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 790
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 875
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 790
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 35
Składniki
Ogrzej cielęcinę do temperatury pokojowej. Oczyść z błonek i pokrój na niewielkie kawałki. Oprósz niewielką ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu. Odstaw na kilkanaście minut. Następnie obtocz kawałki mięsa w mące. Dość mocno rozgrzej na patelni masło z olejem. Krótko obsmaż na tłuszczu cielęcinę – kawałki mają się zarumienić po każdej stronie. Zdejmij mięso z patelni.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Posiekaj czosnek. Pieczarki opłucz i pokrój kapelusze w plasterki (ogonki wykorzystaj do innego celu). Zeszklij cebulę na tłuszczu, na którym smażyła się cielęcina. Dodaj czosnek i pieczarki. Gdy się zarumienią i odparuje z nich nadmiar wody, wlej na patelnię wino. Smaż kilka minut.
Ponownie przełóż na patelnię mięso. Zalej zawartość patelni bulionem i duś pod przykryciem (na wolnym ogniu) przez około 60 minut (lub dłużej – do miękkości mięsa). Po tym czasie połącz sos ze śmietaną i dokładnie wymieszaj. Możesz doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Duś jeszcze kilka minut. Podawaj gulasz z ziemniakami lub kaszą, udekorowany posiekanymi ziołami.