Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz holenderski

Gulasz holenderski

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2828

Dodano:

Odsłon: 8149

Musiałam dodać coś od siebie. I oczywiście nie dodałam piwa, które znajduje się w przepisie, a to ze względu na dzieci.

Składniki

  • 1/2 mięsa na gulasz
  • 3 cebule
  • 5 goździków
  • 2 liście laurowe
  • kawałek masła
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 1 litr bulionu
  • 1 por
  • 1 łodyga selera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 fenkułu
  • 5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 -3 łyżki octu winnego czerwonego
  • Sól
  • czarny pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz holenderski

Przygotowanie

  1. Mięso myję, suszę na ręczniku papierowym i kroję w kawałki. Do miski wsypuję mąkę, sól i pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję liście laurowe i goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem, sosem sojowym i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Jak mięso zmięknie, a sos się zredukuje i zgęstnieje doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z ziemniakami z wody i surówką z czerwonej kapusty. Ja zaś podałam z białym pieczywem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hyh 31 marca 2014 Nigdy nie slyszalem o holenderskiej wersji , musze podzialac kuchni i go zrobic

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń