Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz irlandzki

Gulasz irlandzki

Autor:

Przepisów i artykułów: 537 Ocena: 17051

Dodano:

Odsłon: 475

Lekki, delikatny, rozgrzewający, idealny na te chłodne dni.

Składniki

  • 750 dag karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 2 czerwone cebule
  • 2 duże marchewki
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża pietruszka
  • 1/4 główki kapusty
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek pietruszki
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka i do niego dodajemy: obrane i pokrojone w plastry marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz tymianek.

  2. Do całości dodajemy jeszcze połowę poszatkowanej natki pietruszki, 1 płaską łyżkę soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu.

  3. Całość mieszamy i podlewamy wodą, tak aby ta woda była widoczna ale nie przykrywała nam warzyw i mięsa. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na najmniejszy dusimy całość do miękkości mięsa pod przykryciem. Tak około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na gorąco z pajdą chleba. Smacznego !!!

  4. ;-D

  5. ;-)))

  6. ;-d

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń