Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 16
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 51
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 77
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5121
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 123
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 16
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 51
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 77
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5121
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 123
Składniki
Rozebrałam jagniaka na wygodne dla mnie porcje. Jagniak oczywiście z wiejskiej hodowli z Podhala. Można też kupić w markecie. Na gulasz najlepsza jest szynka, łopatka lub karkówka.
Połowę mięsa z jednej szynki pokroiłam w grubą kostkę i oprószyłam je przyprawą gulaszową czeską. Można zrobić kompozycje, papryk, słodkiej i ostrej, mielonego kminku, majeranku, soli, pieprzu.
Na domowym smalcu ze skwarkami zeszkliłam cebulę pokrojoną w piórka. Potem dodałam mięso i pokrojony czosnek. Gdy mięso się obsmażyło wlałam szklankę wina i pół szklanki wody. Teraz na półtorej godziny można wziąć wolne.
Tak wyglądał gulasz po półtorej godzinie. Zdjęłam nadmiar tłuszczu łyżką.
Mąkę uprażyłam według porady "babcitereskiciasta" Dziękuje Tereso! Mąka mniej puchnie, sos jest gładszy i w smaku mniej surowy. Sos zagęściłam i odpowiednio dolałam wody do pożądanej konsystencji sosu. Sos doprawiłam solą. A jeśli był zbyt kwaśny od wina to i łyżeczką cukru.
Knedliki podgrzałam na parze.
Tradycyjnie po czesku podałam z cebulą i chili. Najsmaczniejsze!