Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1349
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1349
Składniki
Rozebrałam jagniaka na wygodne dla mnie porcje. Jagniak oczywiście z wiejskiej hodowli z Podhala. Można też kupić w markecie. Na gulasz najlepsza jest szynka, łopatka lub karkówka.
Połowę mięsa z jednej szynki pokroiłam w grubą kostkę i oprószyłam je przyprawą gulaszową czeską. Można zrobić kompozycje, papryk, słodkiej i ostrej, mielonego kminku, majeranku, soli, pieprzu.
Na domowym smalcu ze skwarkami zeszkliłam cebulę pokrojoną w piórka. Potem dodałam mięso i pokrojony czosnek. Gdy mięso się obsmażyło wlałam szklankę wina i pół szklanki wody. Teraz na półtorej godziny można wziąć wolne.
Tak wyglądał gulasz po półtorej godzinie. Zdjęłam nadmiar tłuszczu łyżką.
Mąkę uprażyłam według porady "babcitereskiciasta" Dziękuje Tereso! Mąka mniej puchnie, sos jest gładszy i w smaku mniej surowy. Sos zagęściłam i odpowiednio dolałam wody do pożądanej konsystencji sosu. Sos doprawiłam solą. A jeśli był zbyt kwaśny od wina to i łyżeczką cukru.
Knedliki podgrzałam na parze.
Tradycyjnie po czesku podałam z cebulą i chili. Najsmaczniejsze!