Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz na ligawie z warzywami

Gulasz na ligawie z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 79

Gulasz na ligawie z warzywami, czyli pyszny gulasz z chudego mięsa wołowego, z marchewką, cukinią w towarzystwie innych kolorowych warzyw. Gulasz na ligawie z warzywami, prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Mimo mięsa jest niskokaloryczny, bo raz, że przeważają w nim warzywa a dwa jak wiadomo, sama ligawa w sobie ma prawie o połowę mniej kalorii niż pierś kuraczaka.

Składniki

  • Ligawa pokrojona w kostkę – 350 g
  • Papryka czerwona
  • Mała cukinia / lub połowa dużej
  • Marchew – 2 sztuki
  • Pomidor
  • Papryka chili wraz z pestkami
  • Cebula biała – 1 sztuka
  • Cebula czerwona – 1 sztuka
  • Dymka bez cebulek
  • Płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • Czosnek – 3 spore ząbki
  • Keczup dobrej jakości – 2 czubate łyżki / u mnie Develey Premium /
  • Sos Teriyaki – 2 łyżki
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz na ligawie z warzywami

Przygotowanie

  1. Cebulę czerwoną i białą pokrój na pół i w pióra. Czosnek w plasterki, bądź przez praskę. Marchewki obierz i pokrój w krążki.
    Tak przygotowane warzywa posól i przesmaż na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  2. Przesmażone warzywa przełóż do garnka a na tej samej patelni, usmaż na rumiano pokrojoną w kostkę doprawioną solą ligawę.

  3. Kiedy ligawa będzie już lekko rumiana, podlej ją wodą, mniej więcej do 3/4 wysokości mięsa, tak by zebrać z patelni cały aromat. I po chwili przelej całość do garnka z warzywami.

  4. Garnek nastaw na mały ogień / indukcja na 2 / dodaj poszatkowaną drobno papryczkę chili i łyżkę mąki ziemniaczanej.
    Dopraw solą i dwoma łyżkami sosu Teriyaki. Duś pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

  5. Po około 30 minutach, dorzuć pokrojoną w paski paprykę czerwoną, pokrojonego w kostkę pomidora oraz 2 czubate łyżki dobrej jakości keczupu. Dalej duś pod przykryciem kolejne 30 minut. Na około 15 minut przed końcem duszenia, dodaj cukinię – przekrojoną na pół a potem w pół księżyce.

  6. Całość dobrze wymieszaj, ewentualnie dopraw kolejną porcją soli.

  7. Gulasz serwuj sam jako zupę z dobrą grzanką, z kaszami, makaronami czy ziemniakami, posypany pokrojoną dymką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń