Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny, mocno pomidorowy i dobrze przyprawiony – taki właśnie jest gulasz opata. Wypróbuj jako sycący obiad albo kolację na ciepło.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 107
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 35
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 107
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 35
Składniki
Wieprzowinę pokrój w średniej wielkości kostkę o wielkości około 2-3 cm. Oprósz mąką, solą, pieprzem i odstaw na chwilę.
Przygotuj warzywa. Marchewki obierz i wraz z selerem naciowym pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Obsmaż kawałki wieprzowiny na złoty kolor z każdej strony. Wyjmij mięso i przełóż je do średniej wielkości garnka. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia. Po dwóch minutach dodaj marchewki, seler naciowy oraz paprykę. Smaż przez 5 minut aż warzywa lekko zmiękną. Przełóż też do garnka.
Teraz dodaj do wszystkich składników przecier pomidorowy oraz bulion lub wodę. Zagotuj, zmniejsz moc palnika do minimum i zostaw tak na 20 minut. Co jakiś czas zamieszaj.
Dodaj koncentrat, tymianek, natkę pietruszki, paprykę słodką i wędzoną. Zmniejsz ogień, przykryj i duś gulasz opata przez około 30 minut aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodaj ketchup. Zostaw jeszcze na 10 minut.
Podawaj ze świeżym pieczywem, kaszą albo ryżem.