Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato, sezon urlopowy w pełni. Wielu z nas wybiera się właśnie na urlop. My też. Ponieważ na wyspę Rab w Chorwacji dotrzemy w sobotę późnym popołudniem, więc mam poważne obawy, że mogą być kłopoty z zaopatrzeniem w żywność do poniedziałku. Zostają oczywiście restauracje - ale to też wymaga rozejrzenia się po okolicy, bo zjeść byle co za duże pieniądze to nie sztuka. Zabieramy więc ze sobą gulasz - danie popularne również w Chorwacji, może bardziej w Sławoni niż w zatoce Kwarner, ale zawsze... P.S. Kulinarne i nie tylko informacje z Chorwacji - patrz po 03.08 na http://kuchennedrzwi.blogspot.com/
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 385
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 385
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Mięso pokrój w grubą (2 - 3 cm) kostkę. Obtocz w mące (ja to robię wrzucając do woreczka foliowego trochę mąki, pokrojone mięso i potrząsam, aż się dokładnie obtoczy w mące). W rondlu rozpuść smalec. Wrzuć mięso i smaż na dość dużym ogniu, aż się dobrze opiecze z każdej strony.
Zdejmij z ognia i wsyp paprykę słodką i ostrą. Dokładnie wymieszaj i postaw na powrót na ogniu. Wlej wino i mieszaj intensywnie, aż odparuje. Dolej ok. pół szklanki wody, wrzuć przyprawy i duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 1 godziny).
W drugim rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę, marchewki pokrojone w półplasterki, rozgnieciony i posiekany czosnek i papryki pokrojone w paski. Duś, aż większość płynów odparuje.
Przełóż do mięsa, dodaj pomidory i duś razem.
Dopraw do smaku solą i ew. pieprzem. Podawaj z bagietką i czerwonym winem. Jeżeli szykujesz gulasz na wyjazd, przełóż gorący do wyparzonych słoików i pasteryzuj. Ja to robię w piekarniku. Pierwsza pasteryzacja w temp. 130 st. C, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 1 godziny. Wyłącz piekarnik i zostaw do wystudzenia. Następnego dnia - w tych samych warunkach - ok. 45 minut, a trzeciego dnia - 30 minut. Tak pasteryzowane przetwory powinny wytrzymać najdłuższą podróż bez lodówki.