Dania główne Przepis na:
Gulasz - paprykarz - na wyjazd

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4355
Dodano: 01.08.2013
Odsłon: 11247
Składniki
- ok. 1,5 kg mięsa (w moim przypadku łopatka wieprzowa)
- 3 różnokolorowe papryki
- 2 marchewki
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 obrane ze skóry pomidory
- 2 czubate łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- czubata łyżka majeranku
- listek laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta kminku
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki smalcu
- 2 łyżki oliwy
- szklanka czerwonego wina
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mięso pokrój w grubą (2 - 3 cm) kostkę. Obtocz w mące (ja to robię wrzucając do woreczka foliowego trochę mąki, pokrojone mięso i potrząsam, aż się dokładnie obtoczy w mące).
W rondlu rozpuść smalec. Wrzuć mięso i smaż na dość dużym ogniu, aż się dobrze opiecze z każdej strony. -
Zdejmij z ognia i wsyp paprykę słodką i ostrą. Dokładnie wymieszaj i postaw na powrót na ogniu. Wlej wino i mieszaj intensywnie, aż odparuje.
Dolej ok. pół szklanki wody, wrzuć przyprawy i duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 1 godziny). -
W drugim rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę, marchewki pokrojone w półplasterki, rozgnieciony i posiekany czosnek i papryki pokrojone w paski.
Duś, aż większość płynów odparuje. -
Przełóż do mięsa, dodaj pomidory i duś razem.
-
Dopraw do smaku solą i ew. pieprzem.
Podawaj z bagietką i czerwonym winem.
Jeżeli szykujesz gulasz na wyjazd, przełóż gorący do wyparzonych słoików i pasteryzuj. Ja to robię w piekarniku.
Pierwsza pasteryzacja w temp. 130 st. C, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika ok. 1 godziny. Wyłącz piekarnik i zostaw do wystudzenia.
Następnego dnia - w tych samych warunkach - ok. 45 minut, a trzeciego dnia - 30 minut.
Tak pasteryzowane przetwory powinny wytrzymać najdłuższą podróż bez lodówki.
Komentarze do przepisu (0)