Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielbiciele swojskich, solidnych dań z pewnością będą zadowoleni, gdy na stole pojawi się ten przepyszny gulasz piwny. Niewiele z nim roboty, a smak z powodzeniem może konkurować z daniami z najlepszych restauracji. Z resztą, przekonajcie się sami.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 505
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1786
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21977
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 505
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1786
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21977
Składniki
Teraz pokrój cebulę w piórka, a następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę lub posiekaj drobno. Boczek pokrój w kostkę. Pamiętaj, aby pozbyć się twardej skóry. Podsmaż cebulę, czosnek i boczek na tej samej patelni, na której się smażyło mięso. Dodaj do garnka. Zalej mięso bulionem lub wodą, a także piwem. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykryj garnek i duś przez około godzinę.
W tym czasie przygotuj pozostałe warzywa. Marchewkę obierz, pokrój w półplasterki i dodaj do gulaszu. Paprykę posiekaj drobno w kostkę i przełóż do garnka. Po godzinie dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wsyp też natkę pietruszki suszonej. Duś przez kolejne 20 minut. Sos powinien po tym czasie zgęstnieć, jeśli jednak jest za rzadki, wymieszaj 1 łyżeczkę mąki z 1 łyżeczką wody i dodaj do garnka. Szybko zamieszaj.
Umyj mięso pod bieżącą wodą, osusz je i pokrój w kostkę. Z każdej strony dopraw solą i pieprzem. Oprósz delikatnie mąką. Na patelni rozgrzej tłuszcz, najlepiej masło albo olej rzepakowy. Przełóż mięso i smaż aż się zarumieni z jednej i z drugiej strony. Kiedy tak się stanie, przełóż mięso do większego garnka.