Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielbiciele swojskich, solidnych dań z pewnością będą zadowoleni, gdy na stole pojawi się ten przepyszny gulasz piwny. Niewiele z nim roboty, a smak z powodzeniem może konkurować z daniami z najlepszych restauracji. Z resztą, przekonajcie się sami.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11319
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 291
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 61
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 431
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11319
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 291
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 61
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 431
Składniki
Teraz pokrój cebulę w piórka, a następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę lub posiekaj drobno. Boczek pokrój w kostkę. Pamiętaj, aby pozbyć się twardej skóry. Podsmaż cebulę, czosnek i boczek na tej samej patelni, na której się smażyło mięso. Dodaj do garnka. Zalej mięso bulionem lub wodą, a także piwem. Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykryj garnek i duś przez około godzinę.
W tym czasie przygotuj pozostałe warzywa. Marchewkę obierz, pokrój w półplasterki i dodaj do gulaszu. Paprykę posiekaj drobno w kostkę i przełóż do garnka. Po godzinie dopraw całość solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wsyp też natkę pietruszki suszonej. Duś przez kolejne 20 minut. Sos powinien po tym czasie zgęstnieć, jeśli jednak jest za rzadki, wymieszaj 1 łyżeczkę mąki z 1 łyżeczką wody i dodaj do garnka. Szybko zamieszaj.
Umyj mięso pod bieżącą wodą, osusz je i pokrój w kostkę. Z każdej strony dopraw solą i pieprzem. Oprósz delikatnie mąką. Na patelni rozgrzej tłuszcz, najlepiej masło albo olej rzepakowy. Przełóż mięso i smaż aż się zarumieni z jednej i z drugiej strony. Kiedy tak się stanie, przełóż mięso do większego garnka.