Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny, testowany przez nas, przepis Karola Okrasy. Musimy potwierdzić...niebo w gębie <3 Całkiem nasze smaki, bo lubimy mięsiwo na słodko <3 Nawet bardzo. A przy okazji uczymy się łączenia aromatów i smaków. Cóż...nie pozostaje nic więcej, jak tylko polecić przepis ;)
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1359
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1106
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2158
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1359
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1106
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2158
Składniki
Mięso kroimy w grubą kostkę, marynujemy w soli, pieprzu oraz imbirze przez 20-30 min. Słoninę kroimy w drobną kostkę, wolno rozpuszczamy na patelni. Łopatkę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso przekładamy do garnka, a na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę, pokrojony na plasterki czosnek i ogórki pokrojone na dużą kostkę. Wszystko razem z tłuszczem dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy na 6stki, podsmażamy na maśle, przekładamy do garnka. Patelnię zalewamy piwem, dodajemy goździki, liście, ziele i chwilę podgrzewamy. Dodajemy do mięsa i gotujemy na wolnym ogniu ok. 120 min, od czasu do czasu mieszając. Całość odparowujemy, do pożądanej gęstości. Do smaku doprawiamy miodem, solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy kalarepki. Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z gałązką tymianku, masłem i olejem. Pieczemy w 160°C przez 100 min. Wyjmujemy i kroimy na plastry.