Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz segedyński

Gulasz segedyński

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 2145

Dodano:

Odsłon: 467

czyli taki trochę nasz bigos, ale w austriacko - węgiersko - czeskich klimatach

Składniki

  • karkówka - 500 g
  • kapusta kiszona - 500 g
  • cebula - 4 szt.
  • bulion - 500 ml
  • kminek mielony - 2 łyżeczki
  • papryka słodka - 20 g (jedna torebka)
  • papryka ostra - pół łyżeczki
  • kwaśna śmietana - 100 ml
  • olej - 3-4 łyżki
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz segedyński

Przygotowanie

  1. mięso kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i odstawiamy na kilka minut

  2. w rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej (w oryginale jest smalec, więc można wykorzystać), wrzucamy mięso i smażymy, aż ładnie się zrumieni

  3. cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i dorzucamy do zrumienionego mięsa, smażymy, aż cebula się zeszkli

  4. teraz do mięsa dodajemy obie papryki i kminek, smażymy jeszcze minutę, dolewamy połowę bulionu, przykrywamy rondel i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut

  5. kapustę (jeżeli jest zbyt kwaśna płuczemy), dokładnie wyciskamy i kroimy, dorzucamy do rondla, dolewamy resztę bulionu i całość dusimy na małym ogniu kolejne 45 min

  6. jeżeli kapusta jest już miękka, to danie jest gotowe, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, po czym podajemy z łyżką śmietany na wierzchu, w towarzystwie ziemniaków lub chleba, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń