Dania główne Przepis na:
Gulasz segetyński

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 363
Dodano: 22.03.2010
Odsłon: 20800
Składniki
- łopatka wieprzowa, 400g
- kapusta kiszona, 400g
- cebula, 1 szt.
- smalec, 2 łyżki
- czosnek, 3 ząbki
- bulion wołowy, 1 szklanka/200ml
- śmietana, 200 ml
- zasmażka błyskawiczna, 2 łyżki
- papryka mielona słodka, do smaku
- pieprz cayenne, do smaku
- sól, pieprz, kminek, do smaku
- liść laurowy, 1 szt.
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Cebulę posiekać. Mięso pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować.
-
Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mięso, szklankę bulionu wołowego, doprawić liściem laurowym, czarnym pieprzem, czosnkiem, dusić ok 20 min. Doprawić słodką papryką, pieprzem cayenne.
-
Kapustę poszatkować, dorzucić do mięsa, dusić kolejne 20 min. Sól, pieprz, kminek do smaku. Doprawić śmietaną oraz zasmażką błyskawiczną, podgrzewać ok. 1 min. Serwować z knedlikami ;)
Komentarze do przepisu (2)

Wabik 07 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Gulasz jest SEGEDYŃSKI.A pomijając nazwę goraco polecam, to naprawde przyjemne danie.
10 Kto głosował? | Odpowiedz

magdaniel 22 marca 2010Zgłoś do usunięcia
bardzo ciekawa propozycja!13 Kto głosował? | Odpowiedz