Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny gulasz który pasuje zarówno do ziemniaczków jak i klusek śląskich, kaszy bądź też placka węgierskiego.
Składniki
Mięso dokładnie myjemy i kroimy w grubą kostkę ok 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy wraz z cebulą na rozgrzanej patelni do mocno złotego koloru. Wszystko przekładamy do garnka. Następnie na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w średnią kostkę paprykę, marchewkę oraz w talarki pieczarki.
Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy sól, pieprz oraz papryki mielone i wlewamy gorący bulion tak aby zakrył w całości mięso. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone ogórki kiszone w plasterki. Gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie ok godziny. Jeśli gulasz jest za rzadki możemy go zagęścić (1/4 zimnej wody i łyżka mąki ziemniaczanej, mieszamy i dodajemy do gulaszu - zagotowujemy).