Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowo-czosnkowy

Gulasz wieprzowo-czosnkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2308 Ocena: 51236

Dodano:

Odsłon: 963

Do dziś pamiętam smak gulaszu z dużą ilością czosnku jaki robiła moja babcia. Miło było powrócić do smaków i wspomnień z nimi związanych.

Składniki

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 12 ząbków czosnku
  • cebula
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • czubata łyżka mąki
  • 600 ml bulionu wołowego
  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonej kozieradki
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz wieprzowo-czosnkowy

Przygotowanie

  1. Łopatkę płuczemy ,osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach ,czosnek przepuszczamy przez praskę ,dodajemy do mięsa razem z sosem sojowym i olejem ,dokładnie mieszamy. Przekładamy do rondla i podsmażamy. Oprószamy mąką ,chwilę jeszcze podsmażamy i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie i dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy kozieradkę ,paprykę i redukujemy sos do żądanej gęstości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy ,dodajemy do mięsa i mieszamy. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką (u nas mizeria).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń