Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowo - pieczarkowy.

Gulasz wieprzowo - pieczarkowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 766

Dodano:

Odsłon: 498

Danie jednogarnkowe.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa (szynka lub łopatka),
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 - 7 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • seler, por, korzeń pietruszki,
  • dowolne przyprawy - użyłam: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
  • lubczyk,
  • 3 - 4 łyżki masła
  • 1,5 litra wody,
  • kilka łyżek kwanej śmietany lub dowolnego jogurtu.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz wieprzowo - pieczarkowy.

Przygotowanie

  1. Czosnek obrać, pokroić w drobne plasterki. Podsmażyć na maśle.
    Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, całość dusić aż do miękkości.
    Następnie dodać mięso pokrojone w kostkę. Całość dusić pod przykryciem. Po około 40 minutach dodać pieczarki pokrojone w paski, dusić jeszcze około 15 minut.

  2. Przełożyć wszystko do garnka.
    Dodać ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę oraz pozostałe warzywa. Wrzucić liść laurowy, lubczyk, wlać wodę. Całość gotować aż wszystkie składniki będą miękkie.
    Na koniec doprawić przyprawami.

  3. Dodać kwaśną śmietanę lub jogurt.
    Nie jest to konieczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń