Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy z fasolą i papryką

Gulasz wieprzowy z fasolą i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 448 Ocena: 2722

Dodano:

Odsłon: 10369

Pyszny, rozgrzewający, kolorowy gulasz ze schabu z fasolą, marchewką, cebulą i kolorową papryką.

Składniki

  • ok. 1,5kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 250g fasoli jaś
  • ok. 300ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 2 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz wieprzowy z fasolą i papryką

Przygotowanie

  1. Fasolę wsypałam do miski i zalałam ok. 2 szklankami zimnej wody. Pozostawiłam ją tak na całą noc do namoczenia. Fasola w tym czasie napęcznieje i wchłonie większość wody. Następnego dnia rano fasolę przelałam do garnka. Dolałam jeszcze szklankę wody i ustawiłam na gazie, żeby się zagotowała. Zmniejszyłam gaz i gotowałam ją na wolnym ogniu. W tym czasie umyłam i osuszyłam mięso wieprzowe. Pokroiłam je w kostkę i wymieszałam z mąką pszenną. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam mięso. Smażyłam je na rumiany kolor i przełożyłam do gotującej się fasoli w garnku. Mięso smażyłam w dwóch partiach bo nie miałam wystarczająco dużej patelni. Cebule obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Przesmażyłam ją na pozostałym z mięsa oleju i również dołożyłam do garnka. Papryki umyłam, usunęłam nasiona, pokroiłam je w paseczki i również przesmażyłam na patelni na niedużej ilości oleju. Zeszkloną paprykę przełożyłam do garnka. Marchewki obrałam, pokroiłam w półplasterki i dodałam do reszty składników. Patelnię popłukałam wodą i dolałam ją do garnka z gulaszem. Dolałam jeszcze przecier pomidorowy. Dodałam natkę pietruszki. Przecisnęłam przez praskę czosnek i dosypałam przyprawy: listki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i ziołowy, paprykę w proszku i sól do smaku. Wszystko dusiłam do czasu, aż mięso i fasola były miękkie. Gulasz można podać z dowolnymi dodatkami typu ziemniaki, ryż, pieczywo itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

karol-paloski 04 marca Schab na gulasz ?? odpuśćmy sobie komentarz..szkoda czasu.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń