Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy z figami

Gulasz wieprzowy z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 295 Ocena: 3348

Dodano:

Odsłon: 1294

Gulasz z mięsa wieprzowego z marchewkami i figami, najlepszy z kuskusem

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny na gulasz (najlepiej z łopatki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól i pieprz
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • po szczypcie cynamonu i kurkumy,
  • ¾ szklanki czerwonego wina
  • 2 liście laurowe
  • ok 15 suszonych fig
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz wieprzowy z figami

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę, marchew w plasterki, cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać olej.
    Mięso obtoczyć w kuminie soli i pieprzu.
    Smażyć partiami na rozgrzanej patelni (żeby się ładnie zrumieniło ale nie dusiło).
    Przekładać do naczynia żaroodpornego.

  2. Na tej samej patelni podsmażyć cebule, marchew i czosnek. Jak będą ładnie zarumienione dodać wino, przecier i przyprawy, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Dodać figi i liście laurowe, dolać ok pół szklanki wody.
    Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni. Piec ok 2 godzin.
    W razie potrzeby dolać wody.
    Podawać z kluseczkami lub kuskusem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń