Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy z warzywami i leśnymi grzybami.

Gulasz wieprzowy z warzywami i leśnymi grzybami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 2736

Dodano:

Odsłon: 305

Łopatka i karkówka to mięsa, które bardzo często przyrządzam dla domowników.. Staram się je podawać na różne sposoby by zaskakiwać swoich najbliższych.

Składniki

  • 1,5 kg łopatki
  • sól, pieprz, przyprawa podlaska do mięs smażonych i pieczonych
  • cebula
  • marchewka
  • pół selera
  • garść suszonych grzybów + 1 szklanka wody
  • ziele, listek
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka zrumienionej mąki (można pominąć)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby suszone umyć, zalać 1 szklanką wody i odstawić na 15 minut by się dobrze namoczyły.
    Ugotować. Wyjąć łyżką cedzakową i pokroić w paski. Wodę w które się gotowały - odstawić bo będzie nam potrzebna.

  2. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dowolne kawałki.
    Oprószyć przyprawami i odstawić na pół godziny do lodówki. W głębokiej patelni rozgrzać smalec i zrumienić na nim mięso.
    Podlać wodą w której gotowały się grzyby. Dodać pokrojone warzywa i grzyby. Dusić pod przykryciem. pół godziny. W międzyczasie oprószyć mięso zrumieniona mąką . Dodać listek i ziele.
    Doprawić wg własnego smaku i trzymać na wolnym ogniu aż mięso zmięknie a nadmiar płynu odparuje.
    Podać z ziemniakami lub ryżem i np kiszonym ogórkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń