Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z moich ulubionych przepisów na gulasz. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, możemy dodać suszone (wcześniej namoczone). Podajemy go z kaszą, ryżem, ziemniakami, makaronem – w zależności co kto lubi.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13696
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13696
Składniki
Mięso płuczemy, kroimy w kostkę (jak dużą zależy od tego jaką lubimy) solimy, pieprzymy i obsypujemy niewielką ilością mąki. Na patelni roztapiamy smalec i obsmażamy mięso, aż będzie rumiane. Przekładamy do garnka, a na patelni obsmażamy pokrojoną w grubsza kostkę cebulę. Przekładamy do mięsa. Świeże grzyby płuczemy, obgotowujemy w wodzie, odcedzamy a następnie kroimy na kawałki. Przekładamy do mięsa i cebuli. Całość zalewamy wodą, dodajemy przyprawy - liść laurowy, jałowiec, pieprz kolorowy, ziele angielskie, całe ząbki czosnku, ostrą paprykę. Gotujemy do miękkości (używam szybkowaru, więc zajmuje mi to ok. 30 minut).
Sprawdzamy smak - jeżeli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. W szklance dokładnie mieszamy niepełną łyżkę mąki z niewielką ilością sosu, a następnie łączymy całość dokładnie mieszając i zagotowujemy. Lubię gulasz ze śmietaną, dlatego łyżkę gęstej rozrabiam z niewielką ilością sosu w osobnym garnuszku, łączę z gulaszem mieszając i czekam aż całość się zagotuje. Gulasz podaję z kaszą, czasem z ryżem, ugotowanymi ziemniaczkami lub makaronem.