Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam do wypróbowania ziemniaków z dodatkiem marchewki do tradycyjnego polskiego drugiego dania dla urozmaicenia jadłospisu i dodania witamin naszemu organizmowi. Dodatkiem do obiadu jest surówka z kapusty i papryki, której przepis znajdziecie wśród moich przepisów.
2 garnki, patelnia, deska i nóż do krojenia
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 50
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 50
Składniki
Na rozgrzany olej wrzucamy mięso pokrojone w sporą kostkę. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, obieramy marchew oraz ziemniaki. Ziemniaki odstawiamy w garnku na bok. Jedną marchew kroimy w grube plastry, a drugą zostawiamy w całości.
Kiedy mięso zbrązowieje, wyjmujemy je z patelni i wkładamy do garnka z marchewką.
Marchew oraz seler z mięsem zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy najpierw na dużym ogniu do zagotowania, a potem zmniejszamy ogień, tak by gulasz się perkotał pod przykryciem.
Po wyjęciu mięsa z patelni smażymy cebulę na pozostałym tłuszczu.
Kiedy cebula zacznie brązowieć, dodajemy czubatą łyżkę mąki i łączymy, aby powstała papkowatą zasmażka
Zasmażkę odstawiamy na bok.
Sprawdzamy, czy całą marchew jest już prawie miękka, wyjmujemy z gulaszu do miski i łyżką byle jak rozdrabniamy
Teraz możemy wstawić ziemniaki do gotowania. Solimy w wodzie do smaku
Kiedy ziemniaki są już ugotowane, odlewamy je, dodajemy marchew i albo widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków rozcieramy ziemniaki z marchewką
Gulasz doprawiamy pieprzem, solą oraz gałką muszkatolowa
Dodajemy następnie zasmażkę. Jeśli gulasz jest zbyt gest, trzeba dodać 50 ml wody, ale w tej proporcji powinien wyjść akurat. Serwujemy z surówką lub sałatka ze świeżych warzyw .