Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
świetnie pasuje do niego "kaszka w buraczkach" - a kto w sezonie zbierać grzybów nie umie, suszonymi się ratuje ...plus pieczarki:)
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 84
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 53
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 33
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 135
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 312
Gulasz z szynki wieprzowej to pomysł na szybki , smaczny obiad dla całej rodz...
Odsłon: 84
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 53
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 33
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 135
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 312
Składniki
Mięso myję i kroję na kawałki (uwaga - gotowe gulaszowe bywa twarde, niezbyt smaczne lub gotuje się dłużej niż godzinę - więc odpada) Przyrumieniam mięso na beztłuszczowej patelni, jakieś resztki tłuszczu się z niego wytopią. Kroję cebulę w drobną kostkę, siekam czosnek i dorzucam do mięsa. Jeśli jest to opcja z solą, to teraz ją oddaję, ale zwykle gotuję bez soli. Zmniejszam gaz i dusze ok. 5 minut.
Przekładam mięso do garnka - niskiego i szerokiego z przykrywką. Zalewam wodą tylko tyle, by przykryła mięso (tzw ?krótki sos"). Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Myję i kroję pieczarki w talarki, a suszone koźlarze kruszę w dłoniach wprost do garnka. Przykrywam i gotuję na małym ogniu 3 kwadranse. W tym czasie przygotowuję resztę obiadu - wspomniana "kaszka buraczkach" bardzo mi tutaj pasuje https://smaker.pl/przepis-kaszka-w-buraczkach,123958,domowapiwniczka.html
Sprawdzam czy mięso jest miękkie - a jeśli dobre gatunkowo, to jest. Odlewam mniej więcej łyżkę wazową sosu z grzybami do blendera i miksuję na gładką masę - czyli robię "zagęstnik" do sosu zamiast mąki, śmietany itp. Dodaję "zagęstnik" do garnka, dodaję resztę przypraw, mieszam i gotuję jeszcze 2,3, a nawet 5 minutek. I już ! mmmmniaaamm...... aromat leśnych grzybów opanował cały dom :)