Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na oryginalny, węgierski gulasz wołowy. Sekretem tego dania jest kminek, oraz papryka karmelizowana na smalcu - to połączenie gwarantuje oryginalny, głęboki smak węgierskiego gulaszu.
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 42
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 32
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 25
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 42
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 32
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 25
Składniki
W moździerzu ucieramy kminek. Dodajemy tymianek, słodką i ostrą paprykę - wszystko mieszamy.
Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę (ok. 3 cm). Cebulę również kroimy w grubą kostkę.
Mięso kroimy w grubą kostkę (ok. 4-5 cm). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki smalcu i wrzucamy partiami mięso (po kilka kawałków). Przysmażamy na dużym ogniu z każdej strony (na złoto) i przekładamy do żeliwnego garnka.
Na tą samą patelnię od razu wrzucamy cebulę, zmniejszamy trochę ogień i podsmażamy na złoto. Usmażoną cebulę wrzucamy do naczynia z mięsem.
Ponownie na tą samą patelnię wrzucamy mieszankę (przygotowanych wcześniej w moździerzu) ziół, łyżkę smalcu i krótko karmelizujemy. Uważamy, żeby nie przypalić papryki, bo gulasz będzie gorzki. Skarmelizowane zioła przelewamy do garnka z mięsem a na patelnię od razu wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną wcześniej paprykę.. Zwiększamy ogień tak, żeby papryka się podsmażyła (a nie udusiła).
Gdy papryka lekko zmięknie, przekładamy ją do naszego garnka. Na papryce układamy pokrojone w grube talarki marchewki i wlewamy cały słoiczek koncentratu pomidorowego. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i podlewamy wodą - tak, żeby woda zakryła mięso. Nie musi zakryć warzyw, bo papryka i tak puści wodę.
Dusimy pod przykryciem ok 2-3 godzin - aż mięso zmięknie i zacznie się rozpadać.
Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli uznacie, że gulasz jest za mało paprykowy, możecie dodać więcej słodkiej i ostrej papryki.
Smacznego :)