Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy z pieczarkami

Gulasz wołowy z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6778

Dodano:

Odsłon: 8004

Jeśli lubimy wytrawne dania, możemy go zrobić na winie. Ja tym razem poszłam w klasykę :)

Składniki

  • 70 dag wołowiny na gulasz
  • 40 dag pieczarek
  • 2 papryki zielone
  • 1 papryka żółta
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Mąka
  • sól i pieprz
  • Ziele angielskie
  • liście laurowe
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso wołowe kroimy w dużą kostkę. Następnie obtaczamy w mące. Wrzucamy po kilka kawałków na rozgrzany smalec i podsmażamy na złoto, żeby zamknąć pory.

  2. Obsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą.

  3. Na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy mięso wrzucamy pokrojone w piórka cebule i dodajemy do garnka z mięsem. Wrzucamy jeszcze 2 ząbki czosnku, 4 liście laurowe, 7 ziarenek ziela angielskiego i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.

  4. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso i cebulę wrzucamy pokrojone na cząstki pieczarki. Dodajemy łyżkę masła, świeżo zmielony pieprz i podsmażamy na złoto. Przekładamy do garnka z mięsem. Następnie podsmażamy pokrojoną w paski paprykę i również dodajemy ją do garnka z mięsem.

  5. Na koniec wrzucamy na patelnię łyżkę smalcu i słodką paprykę. Podsmażamy, aż papryka nabierze ciemnego koloru i dodajemy do mięsa. Całość dusimy, aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  6. Gulasz podajemy z kaszą, chlebem lub ziemniakami. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 października 2014 To danie też fajne, ale gratulacje były dla ziemniaczków gratin. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń