Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy z warzywami. Warzywny gulasz wołowy

Gulasz wołowy z warzywami. Warzywny gulasz wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2607

Dodano:

Odsłon: 2006

Pyszny wołowy gulasz warzywny, smaczny, sycący i rozgrzewający.. Na chłodne dni w sam raz. A do gulaszu polecam zamiast tradycyjnych ziemniaków grzanki z bagietki zapieczone z serem.

Składniki

  • 1,2 kg wołowiny gulaszowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • olej do smażenia mięsa
  • sól, pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 pełne łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • ok 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz wołowy z warzywami. Warzywny gulasz wołowy

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość drobną kostkę

    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim oprószone solą mięso

    W garnku zagotowujemy wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi

    Gdy mięso jest już zarumienione przekładamy go do garnka z wodą i gotujemy ok 1 godziny

  2. W tym czasie przygotowujemy warzywa: pieczarki obieramy i kroimy; papryki kroimy w kostkę

    Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w półplasterki i kosteczkę

    Ogórki kroimy w drobną kostkę

    Po ok 1 godzinie gotowania do mięsa dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler i gotujemy kolejne 20 minut

    Po tym czasie do gulaszu dorzucamy pieczarki i paprykę i znów gotujemy ok 20 minut

    Następnie dodajemy ogórki i chwilę gotujemy

  3. Gulasz doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i przecierem pomidorowym, a następnie zagęszczamy: do pojemnika z zimną wodą ( niepełna szklanka ) dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek

    Powoli wlewamy do gulaszu czekając, aż się zagotuje. Jeśli nadal jest za rzadki dolewamy pozostałą mąkę z wodą. Chwilę wszystko razem gotujemy

    Gulasz smakuje doskonale z ziemniakami, kaszą lub makaronem, ale bardzo smaczny jest też z grzankami z bagietki zapieczonymi z serem żółtym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń