Pyszny wołowy gulasz warzywny, smaczny, sycący i rozgrzewający.. Na chłodne dni w sam raz. A do gulaszu polecam zamiast tradycyjnych ziemniaków grzanki z bagietki zapieczone z serem.
Gulasz wołowy z warzywami. Warzywny gulasz wołowy
Składniki
- 1,2 kg wołowiny gulaszowej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 300 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 2 średnie kiszone ogórki
- olej do smażenia mięsa
- sól, pieprz
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 pełne łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ok 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki
- 1,2 kg wołowiny gulaszowej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 300 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 2 średnie kiszone ogórki
- olej do smażenia mięsa
- sól, pieprz
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 pełne łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ok 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Etapy przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim oprószone solą mięso W garnku zagotowujemy wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi Gdy mięso jest już zarumienione przekładamy go do garnka z wodą i gotujemy ok 1 godziny
W tym czasie przygotowujemy warzywa: pieczarki obieramy i kroimy; papryki kroimy w kostkę Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w półplasterki i kosteczkę Ogórki kroimy w drobną kostkę Po ok 1 godzinie gotowania do mięsa dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler i gotujemy kolejne 20 minut Po tym czasie do gulaszu dorzucamy pieczarki i paprykę i znów gotujemy ok 20 minut Następnie dodajemy ogórki i chwilę gotujemy

Gulasz doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i przecierem pomidorowym, a następnie zagęszczamy: do pojemnika z zimną wodą ( niepełna szklanka ) dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek Powoli wlewamy do gulaszu czekając, aż się zagotuje. Jeśli nadal jest za rzadki dolewamy pozostałą mąkę z wodą. Chwilę wszystko razem gotujemy Gulasz smakuje doskonale z ziemniakami, kaszą lub makaronem, ale bardzo smaczny jest też z grzankami z bagietki zapieczonymi z serem żółtym

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1018

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 233

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 2193
Ostatnio komentowane przepisy

To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 1018

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 233

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 2193



Składniki
- 1,2 kg wołowiny gulaszowej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 300 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 2 średnie kiszone ogórki
- olej do smażenia mięsa
- sól, pieprz
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 pełne łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- ok 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim oprószone solą mięso W garnku zagotowujemy wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi Gdy mięso jest już zarumienione przekładamy go do garnka z wodą i gotujemy ok 1 godziny
W tym czasie przygotowujemy warzywa: pieczarki obieramy i kroimy; papryki kroimy w kostkę Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w półplasterki i kosteczkę Ogórki kroimy w drobną kostkę Po ok 1 godzinie gotowania do mięsa dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler i gotujemy kolejne 20 minut Po tym czasie do gulaszu dorzucamy pieczarki i paprykę i znów gotujemy ok 20 minut Następnie dodajemy ogórki i chwilę gotujemy
Gulasz doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i przecierem pomidorowym, a następnie zagęszczamy: do pojemnika z zimną wodą ( niepełna szklanka ) dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek Powoli wlewamy do gulaszu czekając, aż się zagotuje. Jeśli nadal jest za rzadki dolewamy pozostałą mąkę z wodą. Chwilę wszystko razem gotujemy Gulasz smakuje doskonale z ziemniakami, kaszą lub makaronem, ale bardzo smaczny jest też z grzankami z bagietki zapieczonymi z serem żółtym