Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z ciecierzycą to oryginalne, sycące i smaczne danie idealna na obiad dla całej rodziny. Połączenie cieciorki, kiełbasy i warzyw czyni je jeszcze bardzej pożywnym a dodatek ostrej papryki nadaje potrawie wyrazistości i świetnie rozgrzewa.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32955
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4181
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 921
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32955
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2185
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4181
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 921
Składniki
Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc. Następnego dnia cieciorkę odcedzamy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą tak aby przykrywała ją na ok. 5 cm. Ciecierzycę gotujemy około godziny od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełniamy wodę tak, aby cała cieciorka była nią przykryta.
Obraną cebulę drobno siekamy. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki. Czerwoną, żółtą i zielona paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju delikatnie szklimy posiekaną cebulę oraz czosnek i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy kiełbasę i całość chwilę podsmażamy. Do kiełbasy, cebuli i czosnku wrzucamy pokrojoną paprykę i wszystko krótko dusimy, po czym odstawiamy z ognia.
Zawartość patelni przekładamy do gotujacej się ciecierzycy i wszystko razem łaczymy. Dodajemy pomidory z puszki i całość gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania wszystko doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Tak przygotowany gulasz podajemy z pieczywem.