Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z ciecierzycą to oryginalne, sycące i smaczne danie idealna na obiad dla całej rodziny. Połączenie cieciorki, kiełbasy i warzyw czyni je jeszcze bardzej pożywnym a dodatek ostrej papryki nadaje potrawie wyrazistości i świetnie rozgrzewa.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21623
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21623
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Składniki
Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc. Następnego dnia cieciorkę odcedzamy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą tak aby przykrywała ją na ok. 5 cm. Ciecierzycę gotujemy około godziny od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby uzupełniamy wodę tak, aby cała cieciorka była nią przykryta.
Obraną cebulę drobno siekamy. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki. Czerwoną, żółtą i zielona paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju delikatnie szklimy posiekaną cebulę oraz czosnek i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy kiełbasę i całość chwilę podsmażamy. Do kiełbasy, cebuli i czosnku wrzucamy pokrojoną paprykę i wszystko krótko dusimy, po czym odstawiamy z ognia.
Zawartość patelni przekładamy do gotujacej się ciecierzycy i wszystko razem łaczymy. Dodajemy pomidory z puszki i całość gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania wszystko doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Tak przygotowany gulasz podajemy z pieczywem.