Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć najczęściej gulasz przyrządza się z wołowiny czy wieprzowiny, warto też postawić na wersję rybną. Należy jednak pamiętać, żeby dorsza nie dodawać do dania zbyt wcześnie, aby nie rozpadł się w garnku! Przepis pochodzi z 482 odcinka programu Ewa Gotuje.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Filety pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Rybę przełożyć na deskę. Na patelnię wlać trochę oleju. Gdy się rozgrzeje wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek. Dorzucić pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę. Dodać pokrojone pieczarki. Wymieszać, podsmażyć i przełożyć do garnka. Podlać wywarem jarzynowym. Dodać pomidory i przecier pomidorowy. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Przykryć i gotować przez 15-20 minut.
Po tym czasie ostrożnie dodać usmażone kawałki dorsza (nie mieszać). Przykryć i podgrzewać przez kilka minut. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.