Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z karczku to klasyczny przepis na danie idealne na każdą pogodę. Sekretem delikatnego i kruchego mięsa jest długi czas obróbki termicznej. Po kilku godzinach w piekarniku, wołowina otoczona bogatym sosem winnym jest niezwykle aromatyczna i rozpływa się w ustach.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 14
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 36
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 45
Składniki
Wołowinę umyj i pokrój w dość dużą kostkę, wycinając większe kawałki tłuszczu. Następnie obicie oprósz mięso solą i pieprzem. W dużym garnku przeznaczonym do zapiekania rozgrzej oliwę. Smaż mięso partiami do zamknięcia i lekkiego zbrązowienia.
Po usmażeniu ostatniej partii wołowiny, na pozostały w garnku tłuszcz włóż pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i ocet. Gotuj całość do miękkości warzyw. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj składniki i podsmaż je przez kolejną minutę.
Do garnka włóż z powrotem wołowinę. Posyp mięso mąką i mieszaj całość do połączenia. Dodaj wino, bulion, wodę, tymianek, liście laurowe i cukier. Doprowadź gulasz do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką.
Piekarnik rozgrzej do 160 st. Celsjusza. Włóż do niego garnek i duś przez następne 2 godziny. W międzyczasie obierz marchewki i ziemniaki. Pokrój je w plasterki lub kostkę. Po dwóch godzinach duszenia się mięsa w piekarniku dodaj warzywa. Duś całość jeszcze przez kolejną godzinę. Gulasz z karczku wołowego podawaj na ciepło, jako samodzielne danie obiadowe.