Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z karkówki to wyjątkowo pyszne i sycące danie, które idealnie zestawia się z obiadowymi dodatkami, takimi jak kluski czy ziemniaki z tłuszczykiem. Samo mięso z karkówki kojarzymy zazwyczaj z twardszym mięsem ze względu na swoją strukturę, ale odpowiednio uduszone, przy dłuższym gotowaniu, staje się bardzo soczyste i mięciutkie, a sam sos smakuje przepysznie.
Patelnia, miska, deska do krojenia, nóż
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 121
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 121
Składniki
Jeżeli nie masz gotowych plastrów karkówki, to zacznij od krojenia karkówki na plastry, a następnie na mniejsze kawałki, ok. 3 cm x 3 cm szerokości. Do mięsa dodaj: sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą oraz opcjonalnie jeżeli lubisz pieprz ziołowy. Wymieszaj całość z oliwą z oliwek. Mięso przykryj folią odstaw do lodówki na minimum jedną godzinę. Wszystkie smaki muszą się przegryźć.
Przygotuj warzywa. Marchewki pokrój w plastry, a większą cebulę w piórka. Czosnek pokrój w drobne plasterki, a paprykę w kostkę. Tak przygotowane warzywa odstaw na chwilę.
Mięso już się przegryzło smakami, wystaw zatem je z lodówki. Rozgrzej na patelni oliwę. Gdy patelnia będzie już rozgrzana, smaż karkówkę Rozdziel mięso na dwie części. Smażąc, nie obracaj mięsa co chwilę, daj mu nieco przeleżeć na patelni, aby się podsmażyło z każdej strony na brązowy kolor. Smaż ok. 6 minut z każdej strony. Karkówkę trzeba wyczuć w gotowaniu, ponieważ ma inną strukturę niż mięso drobiowe, dlatego trzeba sprawdzać, aby nie była "gumowata" w strukturze. W prosty sposób to sprawdzisz, nakłuwając ją widelcem. Tak podsmażoną karkówkę odstaw na chwilę.
Do patelni dorzuć cebulkę, możesz dolać trochę tłuszczu, jeżeli zostało jej za mało na patelni i smaż przez ok. 4 minuty, a następnie dorzuć mięso i podsmażaj kolejne 2-3 minuty. Na patelnię z cebulką i mięsem dodaj plastry marchewki oraz czosnek i zalej bulionem i gotuj przez 45 minut na małym ogniu.
Po 45 minutach gotowania dodajemy paprykę i przykrywamy na kolejne 45 minut.
Gdy mięso zmięknie, dodaj łyżkę zmieszanej z wodą mąki, dzięki temu stworzy się wspaniały w smaku sos. Tak przygotowaną karkówkę zestawiaj z kluskami, czy ziemniakami. Smacznego!