Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z karkówki to doskonały pomysł na obiad. Mięso idealnie nadaje się do duszenia z cebulą, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Można je podawać z ulubionymi dodatkami, na przykład z kluskami, chlebem, ziemniakami czy makaronem.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1255
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11182
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4036
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1395
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1255
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11182
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4036
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1395
Składniki
Karkówkę kroimy na niewielkie kawałki (około 2x2 cm). Na rozgrzanej patelni ze smalcem lub olejem obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor. Gdy mięso się zrumieni, wyjmujemy je i odstawiamy na chwilę.
Cebulę, marchewkę i paprykę kroimy w kostkę. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Następnie dodajemy marchewkę i paprykę, smażymy przez kilka minut.
Do podsmażonych warzyw dodajemy obsmażone mięso, koncentrat pomidorowy, grzybki suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy przyprawy: słodką paprykę, pieprz ziołowy, sól i pieprz.
Gulasz dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie podlewamy wodą. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy dodać łyżkę mąki wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody i zagęścić gulasz.
Gotowy gulasz podajemy na gorąco, posypany natką pietruszki. Świetnie komponuje się z kaszą, ziemniakami, kluskami śląskimi lub świeżym pieczywem.
Gulasz z karkówki gotowy!