Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny i aromatyczny gulasz z karkówki otulony gęstym sosem o konsystencji musu.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 359
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 818
Składniki
Karkówkę pozbawiamy włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Kawałki mięsa oprószamy mąką i smażymy je na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor. Po podsmażeniu odsączmy mięso z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przekładamy do garnka i zalewamy około 700 ml zimnej wody, do której dodajemy owoce jałowca i mały listek laurowy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju rzepakowym.
Po około 30 minutach duszenia mięsa w kąpieli wodnej z jałowcem i listkiem laurowym, dodajemy do niego starte warzywa, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy: tymianek i czerwoną paprykę. Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu uzyskania miękkości przez mięso, a od czasu do czasu mieszamy zawartość. Pod koniec duszenia całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Na ostatnim etapie, mięso przekładamy do miseczki, a zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę, do której ponownie wkładamy mięso i zagotowujemy.
Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)