Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny i aromatyczny gulasz z karkówki otulony gęstym sosem o konsystencji musu.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326225
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12033
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16679
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5394
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326225
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12033
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16679
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5394
Składniki
Karkówkę pozbawiamy włókien oraz nadmiaru tłuszczu i kroimy ją na mniejsze kawałki.
Kawałki mięsa oprószamy mąką i smażymy je na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor. Po podsmażeniu odsączmy mięso z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przekładamy do garnka i zalewamy około 700 ml zimnej wody, do której dodajemy owoce jałowca i mały listek laurowy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 30 minut.
Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju rzepakowym.
Po około 30 minutach duszenia mięsa w kąpieli wodnej z jałowcem i listkiem laurowym, dodajemy do niego starte warzywa, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy: tymianek i czerwoną paprykę. Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu uzyskania miękkości przez mięso, a od czasu do czasu mieszamy zawartość. Pod koniec duszenia całość doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Na ostatnim etapie, mięso przekładamy do miseczki, a zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę, do której ponownie wkładamy mięso i zagotowujemy.
Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego! :)