Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drobiowy gulasz z kluseczkami ziemniaczanymi typu gnocchi to danie, które sprawdzi się zarówno jako codzienny, pożywny posiłek po pracy, jak i wykwintny poczęstunek dla gości. Możesz do jego przygotowania użyć gotowych klusek lub zrobić domowe, według poniższego przepisu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12183
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1522
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5605
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1094
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12183
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1522
Składniki
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Lekko przestudź, przeciśnij przez praskę i zagnieć z mąką i jajkiem na jednolitą masę. Mąkę dodawaj stopniowo – masz uzyskać zwarte, dość twarde ciasto. Uformuj z niego wałek (o średnicy około 3 cm) i pokrój na półtoracentymetrowe kluseczki. Każdą spłaszcz lekko widelcem i ugotuj w osolonej wodzie (kilka minut – aż kluseczki wypłyną na powierzchnię).
Oczyść mięso z błonek i chrząstek. Pokrój w dość dużą kostkę. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż na oleju z dodatkiem ostrej papryki. Jeśli chcesz, by danie było bardziej pikantne, użyj sproszkowanego chili. Gdy cebula się zeszkli, dodaj do niej pokrojonego kurczaka. Smaż przez kilka minut. Pod koniec dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zalej zawartość patelni czerwonym winem, a po chwili – bulionem. Rozetrzyj w moździerzu rozmaryn i tymianek i dodaj do pozostałych składników. Duś pod przykryciem na palniku o niskiej mocy przez około pół godziny. Dodaj koncentrat pomidorowy, a także sól i pieprz. Duś jeszcze kilka minut. Przed podaniem połącz gulasz z kluseczkami.