Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z kociołka myśliwskiego

Gulasz z kociołka myśliwskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 401

Dodano:

Odsłon: 11767

Prawdziwy hit na Sylwestra przy ognisku!

Składniki

  • 600 g wołowiny
  • 400-500 g wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 cebule (raczej takie większe)
  • 5 średnich ziemniaków
  • 250-300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren jałowca
  • 1 duża łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki
  • sól/pieprz/chili do smaku wg uznania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z kociołka myśliwskiego

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w plastry i układamy na dnie kociołka. Kociołek umieszczamy nad ogniem i podsmażamy boczek często mieszając tak, aby tłuszcz z boczku pokrył ścianki naczynia.

  2. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka – nie muszą być zbyt cienkie, ani zbyt staranne.

  3. Pokrojoną w kostkę wołowinę obtaczamy w czerwonej słodkiej mielonej papryce i dodajemy do podsmażonego boczku. Chwilę podsmażamy, żeby zamknąć mięso, a następnie dolewamy czerwonego wina, przykrywamy i dusimy kilkanaście minut. Następnie dodajemy warzywa, przyprawy, ponownie przykrywamy i dusimy od czasu do czasu mieszając. Ponieważ chciałam mojemu gulaszowi dodać nieco „dymnego” aromatu, mieszałam go lekko opalaną w ogniu drewnianą łyżką.

  4. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do gulaszu. Gotujemy już przez przykrywki, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
    Jeśli płyn będzie się odparowywał, możemy podlewać gulasz dodatkowymi porcjami wina.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń