Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponujemy pyszny gulasz z kurczaka z czerwoną fasolą, groszkiem, kukurydzą i dużą ilością warzyw. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Można go podać z ziemniakami, ryżem lub tortillą. Proste danie jednogarnkowe i na obiad i na kolację.
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2022
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13007
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 266
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2022
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13007
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 266
Składniki
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę 2 cm. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy na niego mięso i obsmażamy je na rumiano z obu stron. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryki ostrą i słodką oraz kumin (możemy go zastąpić przyprawą gyros).
Warzywa-cebulę, seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Najpierw dodajemy do kurczaka cebulę i szklimy ją. Potem wrzucamy seler i paprykę. Smażymy całość 5 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz bulion. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy całość 5-10 minut. Na koniec wrzucamy do kurczaka fasolę i groszek. Doprawiamy łyżeczką cukru, aby złagodzić kwaśny smak pomidorów. Dosmaczamy jeszcze ewentualnie pozostałymi przyprawami.
Na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki. Kurczaka po meksykańsku podajemy z ryżem lub kawałkami podgrzanej na patelni tortilli. Kurczak po meksykańsku gotowy!